top of page

"Give me your tired, your poor"

Gemiddeld wordt een Amerikaanse man 78 jaar, een vrouw 81. In België is dat respectievelijk 79 en 83 jaar. Japan spant de kroon met 81 voor mannen en 87 jaar voor vrouwen. De oorzaken waarom de Amerikanen zo laag scoren heeft veel te maken met hun voedingspatroon, met de drugsepidemie die woedt in Amerika, en het hoge zelfmoordcijfer. De laagste leeftijdsverwachtingen vind je in staten zoals Ohio, Pennsylvania en Kentucky. Dat waren de vroegere auto-en staalstaten, maar sinds decennia zijn die aan het aftakelen. Weinig jobs betekent weinig geld, en weinig geld betekent een slechte gezondheid. In 1957 vonden de helft van de Amerikanen dat de VS de beste natie op de wereld was, in 2019 staan ze op de negentiende plaats. Paradoxaal genoeg gaat het goed met de economie, en Trump’s achterban wijst erop dat het dankzij Trump is (hij schafte veel regels af). Maar de dalende werkloosheid en constante groei was er ook al Obama. Hoe zit het met de arme Amerikaan?

The One Percent


De blanke Amerikaan bezit dertien(!) maal meer geld dan een zwarte, en elf keer zoveel als een latino. De leeftijdsverwachting tussen verschillende rassen kan oplopen tot achttien jaar. De rijke 0.1 percent heeft evenveel geld als 80% van de arme Amerikanen. Michael Bloomberg, tot maart nog presidentskandidaat bij de Democraten, bezit meer dan 150 miljoen Amerikanen samen. Dat die 0.1 procent en 1 procent meer geld hebben dan miljoenen Amerikanen, heeft veel te maken met het feit dat de meeste behoren tot zeer welgestelde families, en vaak hun geld dus overerven. Maar omdat het system van progressieve belastingen (hoe hoger het inkomen, hoe hoger de belastingen) zo goed als afgeschaft is in Amerika, ervaren de rijken bijna geen belastingsdruk. De 400 rijkste families betalen 23% belastingen en de arme Amerikaan betaalt gemiddeld 24.2% . Ze krijgen alleen maar meer geld, terwijl de gewone Amerikaan wegebt. Net zoals in Europa verdwijnen jobs door de automatisering en door de outsourcing naar lageloonlanden. Maar in Europa hebben wij een degelijk sociaal vangnet, in Amerika bestaat het amper. Daar blijven de lonen al jaren hetzelfde terwijl het leven duurder wordt.



De 400 rijkste families betalen 23% belastingen en de arme Amerikaan betaalt gemiddeld 24.2%

Naast een onderklasse die verder de afgrond in zakt, is er ook een ruime middenklasse die problemen heeft. 40% van de gezinnen die minstens 1 werkende volwassene hebben, konden op een willekeurig moment in 2018 geen eten of doktersrekeningen betalen. Amerikanen zijn dus genoodzaakt verschillende jobs te doen om rond te kunnen komen. Veel van die Amerikanen wonen in trailerparks langs wegen( ook trailer trash genoemd). Pijnlijk om zoveel mensen te zien sukkelen, maar de Amerikaanse veerkracht is ook hier terug te vinden: I’ll find a new place, don’t you worry.


Reagan, Onze Held


De middenklasse is boos, want hun ouders hadden het beter. Hoezeer Amerikanen haten op socialisme, Amerika was op zich een verzorgingsstaat. Niet zo veel als in Europa, maar dankzij FDR’s New Deal en LBJ’s War on Poverty wouden ze zoveel mogelijk mensen helpen. In de jaren 40,50,60 ging het er nog best oke aan toe. Maar vanaf de jaren 70 ebde dat gevoel weg en nam Reagan het voortouw. Weg was verzorgingsstaat Amerika. Hij herstelde de conservatieve waarden, kwam als winnaar uit de Koude Oorlog en door zijn reaganomics groeide de bedrijfswereld. Onder Reagan verdrievoudigde de schaatsschuld.

Amerikanen hebben een echte aversie tegen regelgevingen en belastingen. Reagan zei het vaak: “government isn’t the solution to our problem, it is the problem” Het is niet de Amerikaanse manier van doen, maar onder Eisenhower waren er veel belastingen- die waren nodig om de interstates highways te fianncieren- dus, waarom die haat tegen belastingen? Amerika’s staatschuld bedraagt nu meer dan 22.5 biljoen dollar.




“Government isn’t the solution to our problem, it is the problem” ~ Ronald Reagan

Duizenden Daklozen


Amerika heeft ook een gigantisch daklozenprobleem. Er zijn meer dan 59.000 daklozen in Los Angeles. De liberale sfeer, de hoop op roem en het mild klimaat lokt duizenden mensen naar de City of Angels. Veel van die mensen zijn ook verslaafd. De drugsepidemie verplaatst zich van crack bij zwarten naar pijnstillers bij blanken. Het opiaat fentanyl doodde in 2018 bijna 50.000 mensen. Door drugs raken de gevangenissen ook stillaan vol. Er zitten nu ongeveer 2.2 miljoen Amerikanen in de gevangenis. Zelfs voor iets klein wordt al snel iemand de gevangenis in gestoken. Doordat een groot deel van de gevangenissen ook geprivatiseerd is-en ze daar meer gevangenen voor een lagere prijs steken-, is er sprake van een echte overbevolking. Dat de politie vaak intimideert, onvriendelijk is en geen respect heeft voor wetten, helpt ook niet.



Socialisme is Het Antwoord

Waarom hebben de Amerikanen zo een haat jegens socialisme? Het helpt misschien niet om alle kwaaltjes te bestrijden, maar waarom proberen de Amerikanen het gewoon niet? Op het einde van de 19de eeuw bestond er een heuse arbeidsvereniging in Amerika, tegen de Rockefellers en Vanderbilts. Het socialisme kon nooit de bovenhand krijgen in Amerika, omdat tijdens verkiezingen een derde partij nooit veel stemmen kan krijgen. Daarbij waren veel van de arbeiders immigranten, die elkaars culturen niet kenden en dus niet konden samenspannen als een blok. Niet alleen democraten, maar ook republikeinse presidenten waren links. Na WO II was alles dat met socialisme te maken had slecht, alles werd in een pot samengesmeten. Iets dat dus druist tegen de Amerikaanse waarden en normen wordt dus snel afgeschildert als links.


Amerikanen hebben het moeilijk, het kapitalistische Amerika is enkel goed voor de rijken, terwijl het de armen diep in de afgrond laat. De kloof tussen arm en rijk is nog nooit zo groot geweest.

Drop Me a Line, Let Me Know What You Think

Thanks for submitting!

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page