top of page

Gods Gezag

Amerikanen en hun geloof. De één bestaat niet zonder de ander. Maar liefsts 2/3 Amerikanen gelooft in het bestaan van de hemel en de hel. In het Diepe Zuiden rijd je niet van stad van stad, maar van kerk naar kerk. Hoe diep zit het geloof van de Amerikanen?

Het fervent geloof van de Amerikanen kan afschrikkend werken. Veel van hun geloven in the rapture, hun interpretatie van het laatste oordeel: God zal de goede mensen opnemen in de hemel en de aarde met de slechte verwoesten. Dat geloof vindt men ook in het Witte Huis, vaak onder een republikeinse president. Reagan was zo iemand.

The Deep South


In het Diepe Zuiden vind je vaak kleine dorpjes met meer dan drie kerken: er bestaan Baptisten, Presbyterianen en Mormonen. De Biblebelt, daar hoor je God op de radio, drink je koffie met bijbelverzen op je koffietas en zie je reclame van christelijke kappers. Het is niet zo erg in de liberale steden, maar daar bestaat het ook. Een seculier Amerika, dat is er nooit van gekomen. De Bill of Rights en Onafhankelijkheidsverklaring gaan nochtans uit van een seculiere staat. Waarom is de praktijk dan zo anders? Hadden de kolonisten het Christendom nodig? Is het een antwoord op een overdreven kapitalisme? Politiek en geloof gaan hand in hand samen in de VS. Als je als politicus zegt dat je niet gelooft, dan is je loopbaan naar de zak. In het voltallige Congres (Kamer en Senaat) zit 1 openlijk niet-gelovig lid.


Apenrechtzaak


Het Amerikaanse protestantisme was altijd al redelijk sociaal: het omvatte het gevecht tegen slavenhandel en tegen kinderarbeid. Het breekpunt waren de Monkey Trials van 1925. Tennesee nam een wet aan die de evolutieleer verbood op school. Professor John Scopes bleef het Darwinisme onderrichten. Tennesee won uiteindelijk de rechtzaak, maar de tijd van de dominante protestanten was voorbij. In de jaren zestig verkoos de silent majority de oerconservatieve Nixon als nieuwe president, want de blanke Amerikaan was bang en boos. Rassenscheiding was niet meer, hippies en feministen maakten het land kapot. Een ruk naar rechts was nodig. Reagan en Nixon namen het voortouw, en met de Tea Party omstreeks het millennium was het rechtse christendom geboren.


Monsterverbond


De evangelisten en christelijk Amerika liggen deels aan de basis waarom Trump de verkiezingen won. Op 29 september 2016 kwamen invloedrijke personen van christelijk Amerika samen in Trump Tower en zeiden dat ze elkaar zouden helpen. Het monsterverbond was geboren. De evangelisten zouden hem aan de macht krijgen, en hij zou gewoon de waarden en normen van hun hoog houden. Trump heeft rechtelijk Amerika al naar rechts getrokken met twee rechters te benoemen in het hogegerechtshof. Quid pro quo.


Het geloof zit zo gebeitelt in de samenleving, en je krijgt het er niet meer uit. Van de Biblebelt tot Los Angeles, Amerikanen zijn fervente gelovigen. De gelovigen beginnen heviger te geloven terwijl de ongelovigen stilletjes aan uit hun cocon komen. Wat brengt de toekomst?

Comments


bottom of page