top of page

Verbaasd Weinig Verstand


Amerika is niet meer de beste op ranglijsten. 1 op 5 Amerikanen haalt het niveau begrijpend lezen van het vijfde leerjaar niet. Amper 54% van de kleuters gaat naar de kleuterschool. Er bestaat nog steeds rassenscheiding in scholen. Het Amerikaanse onderwijs is gesplitst in twee, met dure privescholen en arme openbare scholen. De kloof tussen arm en rijk is hier ook goed zichtbaar.

Een School is De Ander Niet


Er bestaan verschillende soorten scholen in Amerika, elk met hun eigen regels. Openbare scholen worden gefinancierd met lokale belastingen op onroerend goed. Een slechte wijk betekent vaak minder geld. Ouders die het kunnen veroorloven vluchten weg, waardoor de wijk nog meer verarmt. Een viceuze cirkel die nooit stopt. In die openbare scholen wordt er ook aan tracking gedaan: het indelen van leerlingen op basis van studiepunten. Maar vaak komt daar ook ras en inkomen bij te pas. Aan privescholen studeren ongeveer 10% van de leerlingen. Zij krijgen geen overheidsgeld. In de meeste staten zijn dat zo goed als blanke scholen, want inschrijvingsgeld varieert tussen de 15-50.000 dollar.



Je mag ook de 3.5% niet vergeten die aan thuisscholing doen. Dat zijn vaak blanke, evangelistische ouders die de Bijbel belangrijker vinden dan wat er op school wordt geleerd, en liever de leer van Christus aan hun kinderen prediken. Als laatste zijn er nog de charter schools, die een beetje tussen openbare en privescholen vallen. Ze krijgen subsidies van de overheid als leerlingen vooruitgang boeken die vooraf zijn afgesproken. (zogenaamde charters)

Creationisme


Voor wiskunde en wetenschappen strandt Amerika ver beneden het gemiddelde. Gelukkig zijn democraten en republikeinen het erover eens dat het onderwijs een flinke boost nodig heeft. Er bestaat bijna geen national curriculum, of common core. Progressieven vinden dat het onderwijs zich te sterk viseert op punten (GPA) terwijl de conservatieven vinden dat elke inmening druist tegenover de vrijemeningsuiting. Scholen beslissen dus zelf.

In de Biblebelt komt creationisme (het geloof dat God de aarde geschapen heeft in 6 dagen) dus veel meer aan bod, terwijl het bij wet verboden is. Maar in de praktijk, wie zal het nakijken? In charter schools, privescholen en thuisscholing komt de evolutieleer van Darwin amper aan bod.




Smeken en Betalen


Zoals daarjuist al gezegd, moet je veel betalen voor privescholen. Voor topuniversiteiten is het niet anders. Een schooljaar in een Ivy League school kan oplopen tot 80.000 dollar, inclusief huur. Je hebt drie opties als je geen geld hebt:


- Studeren aan een goedkopere universiteit (diploma is minder waard)

- Smeken dat een mecenas je financieel steunt (niet alleen goede punten, maar ook waarden kunnen tonen, in het schoolleven verankert zitten- de extracurriculars)

- Gewoon betalen en jarenlang schulden afbetalen (45 miljoen amerikanen hebben samen een studieschuld van 1.6 biljoen dollar)



Er zijn ook andere keuzes: je kan in het leger gaan, die betaalt dan een deel van je studies. Een paar maand in Afghanistan of Irak moet je er maar bij nemen. Of misschien moet je maar de tv-quiz “Paid Off” winnen. De winnaar haar of zijn schulden worden dan volledig afbetaalt. Hoe je het ook draait of keert, miljoenen amerikanen leven van loonbrief naar loonbrief en kunnen dus amper sparen. Democraten pleiten voor gratis onderwijs, maar dat wordt als uitermate socialistisch ontvangen bij de republikeinen.

Er heerst een echte braindrain uit Amerika. De IT-sector in Silicon Valley hebben nood aan buitenlands brein (wie weet wordt iemand van hen de nieuwe Google) maar ze gebruiken de bron aan talent van hun eigen grond niet. Er zit potentieel bij de jonge Amerikanen, het moet gewoon nog benut worden. Maak het onderwijs in Amerika beter, en misschien wordt Amerika dan echt wel ‘great’.

Drop Me a Line, Let Me Know What You Think

Thanks for submitting!

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page